KUng-teamet Emma Björklund och Sara Ray 

KUng 21-insamlingen:

Vi behöver din hjälp för att nå målet på 12 000€. Kom gärna ihåg KUng-teamet i förbön.

KUng kontot: Förbundet Kyrkans Ungdom FI49 4055 0010 0277 26

Använd gärna referensnumret 5005.
Förbundet Kyrkans Ungdom r.f:s KUng-insamling för ungdomsprojekt sommaren 2021.

Förbundet Kyrkans Ungdoms r.f:s KUng-insamling för ungdomsprojekt sommaren 2021. Penninginsamlingstillstånd RA/2018/1103 utfärdat av Polisstyrelsen 15.11.2018 för 1.1.2019-31.12.2021, hela landet utom Åland.

KUng 2021

Till sommarens aktiviteter hör de som KUng-teamet ansvarar för. Senaste sommar blev annorlunda – hur sommaren 2021 blir vet ännu ingen. Men redan nu är det klart vem som är årets Kungar. Båda är välkända i kyrkliga sammanhang, den ena dessutom i ett mycket ljust sådant. Emma Björklund är Bennäsbo och Sara Ray är hemma från Esse. 

Sara studerar för tillfället biologi andra året i Åbo.

– Det är faktiskt ganska krävande studier. Jag studerade till klasslärare före och kommer att ta ut mina papper som klasslärare i vår. Det jag håller på med nu är att bli behörig ämneslärare i gymnasiet. 

Emma i sin tur studerar teologi i Lund och skall kanske bli präst.

– Rebecca (Ekman) ringde en dag och frågade om jag hade lust att bli en del av KUng-teamet i sommar. Det tyckte jag lät kul. Jag har alltid sett upp till KUng-teamets arbete och dessutom varit med så länge i KU:s arbete att jag vet vad det går ut på. Efter lite betänketid sa jag ja. 

– Det var också Rebecca som ringde mig och frågade, säger Sara. Första tanken var ”yes, va kul” för precis som Emma så har all kontakt jag haft med KUng-teamet varit positiv. 

– Jag känner inte till alla arbetsuppgifter ännu, men i det stora hela vet jag vad det handlar om. Några dagar funderade jag men beslutet att säga ja mognade nog ganska snabbt. 

Hur sommaren blir vet ingen ännu. I så fall att den blir normal kommer KUng-teamet att resa runt till skriftskolor, ordna mötestillfällen, delta i läger och ungdomssamlingar. 

Emma och Sara har båda rötterna i Esse. Sara bor i Esse medan Emmas mormor också kommer därifrån. 

– Vi har känt varandra i någon mån  tidigare, säger Sara. Jag är ju lite äldre och har gått på samma klass som Emmas syster Ida i högstadiet. 

Emma nickar instämmande. 

– Vi tror nog att vi kommer bra överens. 

Vad ser ni fram emot?

Sara pekar på den fina interaktionen som teamet får ha med ungdomarna. 

– Det blir intressant att ta del av ungdomarnas tankar om livet och om Jesus och tron. 

Emma ser också fram emot att få träffa ungdomarna och hoppas att de skall få ha någon form av läger i sommar. 

– Jag ser mycket fram emot att få tänka högt tillsammans med ungdomarna. Vi behöver inte ge absoluta svar på deras frågor utan bolla dem tillbaka och samtala med dem. 

Som sina främsta egenskaper anger Emma att hon är bra att lyssna på folk och få kontakt med dem. Sara i sin tur gillar att undervisa och tycker om att berätta om det som ligger henne nära hjärtat. 

– Jesus hör absolut till den kategorin. Jag tycker faktiskt att jag är rätt bra att diskutera om tro. 

År 2019 var Sara Svenskfinlands Lucia. 

– Det kan man ha nytta av i många sammanhang. Jag är t.ex. inte rädd för att stå inför folk och bjuda på mig själv. Och framförallt är jag mig själv. 

Sara tror att det är viktigt som KUng-team att också kunna förmedla trygghet och visa på att de som team är trygga i sig själva.

– Det kan ju också hända att det finns de som känner igen mig och är positivt överraskade över att Lucia också kan vara kristen. 

Till Emmas bedrifter hör att hon gått uppför det höga Ryfjället i Tärnaby.

– Har man gjort det klarar man av allt annat också. 

Intervju: Peter Portin 

******************************************************