Årets KUng-team: Alice Brandt & Benjamin Häggblom

KUng-teamet 2019 består av paret Alice Brandt & Benjamin Häggblom och därmed bryts den Mårdska dynastin som hållit i sig i två år (Alaric och Lovisa 2017 och Henrik och Linda 2018). KUng-teamet kommer under sommarmånaderna att resa runt till olika konfirmandläger och ungdomssamlingar, och delta i genomförandet av Midsummer och sommarlägret i Pieksämäki.

Alice & Benjamin kommer båda ursprungligen från Karleby, men är för närvarande bosatta i Åbo. Alice studerar för tredje året till talterapeut vid Åbo Akademi, och Benjamin studerar för tredje året teologi vid Åbo Akademi, och ämnar bli präst efter studierna.

Alice tycker om isbitar. Hon tycker också om att vara ute och röra på sig. Benjamin älskar hockey och följer med många olika ligor. Båda två tycker dessutom om att läsa böcker.
Hur kom det sig att paret beslöt sig för att axla ansvaret som KUng-team år 2019? Både Alice och Benjamin var bekanta med KUng-verksamheten sedan tidigare, bland annat från KUng-besöken under deras egen skriftskoletid, dessutom kände de flera av de tidigare KUng-teamen. Alice och Benjamin berättar att de båda burit på en önskan att fungera som KUng-team redan innan de träffade varandra. I höstas pratade de om saken och konstaterade att tjänsten som KUng-team skulle vara perfekt för deras inkommande sommar. Dagen efter deras samtal ringde telefonen från KU-kansliet med förfrågan. Det var en häftig upplevelse.

Alice och Benjamin är förväntansfulla inför arbetet och intygar att det ska bli skoj att få träffa så många ungdomar, och att de ser fram emot att få se en del av olika församlingars skribaläger. Alice tycker att det blir speciellt kul att få göra något helt annorlunda än hon gjort tidigare somrar. Benjamin tycker att det ska bli kul att få pröva på att jobba som en slags sommarteolog, fast i flera olika församlingar samtidigt. Och i KU förstås!

Även om uppgiften som KUng-team är ny för paret är beslutet att ta sig an uppdraget inte speciellt långsökt. Både Alice och Benjamin har nämligen tidigare haft ansvarsuppdrag i kristna sammanhang. Alice har varit hjälpledare på tonårsläger och fungerat som ledare för en bönegrupp för tonåriga flickor. Benjamin har tidigare verkat som hjälpledare på flera läger. Förra sommaren jobbade han dessutom som sommarteolog i Larsmo församling. För tillfället fungerar paret som ordförande och vice-ordförande i Åbo Svenska Studentmission.

Förväntan inför arbetet som KUng-team balanseras samtidigt av en nykter insikt om det kommande arbetets utmaningar: Fastän det blir spännande att få åka runt i olika församlingar kommer det även att vara utmanande att aldrig få skapa en större kontakt med ungdomarna där. Att jobba så tätt inpå varandra kan förstås också vara ansträngande. Alice och Benjamin upplever ändå att de har en styrka inför sin uppgift i det att de kompletterar varandra. De konstaterar att de tänker på lite olika sätt och i olika banor, vilket gör att de kan få ett bredare perspektiv på saker och ting. Benjamin är mera lugn och vill hålla sig till manuskriptet och det som är förberett, medan Alice kan vara lite mer spontan och improvisera vid behov.

Ett av de ämnen som KUng-teamet ofta arbetar ganska mycket med är relationer. Alice och Benjamin framhåller att relationer är en fin sak, Gudsrelation, kärleksrelationer och kompisrelationer är alla värdefulla. Att vårda sina relationer är något av det viktigaste man kan göra, och det är något som Alice och Benjamin själva också kommer att fortsätta praktisera på egen hand; paret ska nämligen gifta sig i maj, lämpligt till arbetets början. Det nya KUng-teamet ser fram emot att få lära ungdomar något om relationer, och kanske också själva få lära sig mera om relationer!

Text: Jakob Backlund

******************************************************

KUng 19-insamlingen:

Vi behöver din hjälp för att nå målet på 12 000€. Kom gärna ihåg KUng-teamet i förbön.

KUng kontot: Förbundet Kyrkans Ungdom FI49 4055 0010 0277 26

Använd gärna referensnumret 5005.
Förbundet Kyrkans Ungdom r.f:s KUng-insamling för ungdomsprojekt sommaren 2019. Penninginsamlingstillstånd RA/2018/1103 utfärdat av Polisstyrelsen 15.11.2018 för 1.1.2019-31.12.2021, hela landet utom Åland.