På bilden ovan sjunger projektkören under ledning av Sonja Smedjebacka, ackompanjerade av Inger Cederberg och Karl-Gustaf Sundman på seniordagen i Terjärv den 19 mars 2019.

***********************************

SENIORUTSKOTTET

• planerar seniorverksamheten tillsammans med verksamhetsledaren
  • deltar i praktiska arrangemang i mån av möjlighet
  • fungerar som en länk ut till seniorerna på fältet
  • ta gärna kontakt ifall du har frågor, idéer eller behöver någon att prata med!

Seniorutskottet 2021:

Stig Gunell (Esse)

Britta Harald (Nykarleby)

Linnea Sundvik (Larsmo)

Anneli Grankull (Kronoby)

KU:s Seniorresa till Skåne

7-12.9.2022

Kom med på seniorresan till Skåne och Österlen, ett av Sveriges mest älskade resmål. Vi bor på Stiftsgården Åkersberg och njuter av de vackra och öppna landskapen. Vi besöker bl.a. Kivik med Äpplets hus, Simrishamn med sina kullerstensgränder och korsvirkeshus, Dag Hammarskjölds Backåkra, Kåseberga med Ales stenar, charmiga kuststaden Ystad och på vägen hem slottet Bjärka-Säby. Vi har tid för bibelstudier och andakter, allt i den varma gemenskapens tecken.
Bibelstudiehållare: Tor-Erik Store
Reseledare: Görel Ahlnäs
Pris: 935€/person
För mera info: KU:s kansli, 045 234 8073

Teknisk arrangör: INGSVA resor

På Österlen tar man det lugnt. Med många charmiga byar, ett vackert och öppet landskap och ett stort utbud av besöksmål och god lokalproducerad mat, är det inte att undra på att Österlen hör till Sveriges mest älskade resmål.

Stiftsgården Åkersberg är en plats för möten, men även för stillhet. I Frihetens kapell finns möjligheten att bara vara, be, tända ett ljus och andas en stund.

7.9. Onsdag

Start från hemtrakterna och körning med paus för lunch i Raumo vid Villa Tallbo ca. kl. 16. Vi fortsätter till Åbo där Viking Line m/s Grace avgår kl. 20:55. Inkvartering i I4 hytter.

8.9. Torsdag

Sjöfrukost ombord och ankomst till Stockholm kl. 6:30. Vi kör med paus längs vägen genom Linköping via Vimmerby där vi stannar för en lunch. Färden fortsätter fram till Höör där vi checkar in vid Stiftsgården Åkersberg. På Stiftsgården har du nära till allt som Skåne har att erbjuda av mat, drycker, natur och upplevelser. Här kan vi stanna upp och njuta av lugnet, deras Andrum Spa (möjligt att själv boka spa och ta badkläder med) och Frihetens kapell som erbjuder en plats för andakt, lugn och återhämtning. Här är en mötesplats för både kropp och själ. Vi har logi här för 3 nätter i 2-pers. rum. Gemensam middag och andakt i deras kapell.

9.9. Fredag

Hotellfrukost. I dag blir det en heldagsutflykt i Simrishamn. Under dagen får vi bland annat njuta av de vackra backarna i Brösarp som även kallas för porten till Österlen. Vyerna är vidunderliga med milsvid utsikt över Verkeråns dalgång. Vi besöker även Kivik med Äpplets hus. Äpplets hus är ett unikt kunskapscenter med äpplet i fokus där vi får besöka utställningarna som bland annat handlar om förädling, fruktodlingar och musteriets historia. Vi äter dagens lunch här – vid Kiviks Musteris mysiga innergård ligger Restaurang Kärnhuset. Här i Simrishamn finns det många trädgårdar som är öppna för allmänheten. Apotekarns Trädgård ligger mitt i Simrishamn ett kast från Östersjöns vågor. Gatunätet i gamla staden är i stort sett oförändrat sedan medeltiden och här finns kullerstensgränder och korsvirkeshus. Apotekarhuset från 1400-talet är ett av de äldsta ännu bebodda husen i hela Skandinavien. Här njuter vi kanske av en kaffe i den prunkande trädgården. Vi kör tillbaka via Tomelilla, här finns bl.a. Jesu Moder Marias Kloster, Mariavall där vi gör ett kort besök. Gemensam middag vid hotellet.

10.9. Lördag

Hotellfrukost, morgonandakt och i dag startar vi söderut. Vårt första besök i dag är Dag Hammarskjölds Backåkra där guide möter oss. Idag är gården ett museum där delar av Dag Hammaskjölds fantastiska konstsamling visas samt många av de gåvor han mottagit under sin tid som FN:s generalsekreterare. Vi gör också ett besök i Kåseberga där det finns möjlighet att promenera upp till Ales stenar. Skeppssättningen är Sveriges bäst bevarade och ligger vackert belägen på en höjd vid Kåseberga. Upplevelsen på åsen, där havet möter himlen och naturen kommer så nära är magisk! Här på det vackra Österlen i Skåne, ca 20 km från korsvirkesstaden Ystad, ligger en liten fiskeby som heter Kåseberga. Här, vid de branta backarna ner mot havet, ligger bland annat fiskehamnen och Ahl´s rökeri som blir vår lunchrestaurang i dag. Vi kör in till Ystad, denna charmiga kuststad med sina korsvirkeshus. Henning Mankells böcker om kommissarie Kurt Wallander utspelar sig i Ystad och här finns en rad miljöer från böckerna och filmerna. Vårt sista stopp i dag blir Lerans Konsthantverk som har ett galleri och butik inne i Ystad. Vi kör tillbaka till vårt hotell för middag och andakt.

11.9. Söndag

Hotellfrukost, morgonandakt och utcheckning. Vi lämnar vackra Österlen och börjar köra norrut. Vi kör via Ljungby och Värnamo genom Jönköping och den gamla vägen till Gränna. Vi kommer till Linköping och Slottet Bjärka-Säby och börjar med en lunch. På Nya Slottet inbjuder Ekumeniska Kommuniteten i Bjärka-Säby till kortare och längre retreater i ekumenisk anda. Vi får under lunchen höra om deras verksamhet. Därefter kör vi till Stockholm där m/s Amorella avgår kl. 20:00. Inkvartering i B4 hytter och kvällen ombord fri.

12.9. Måndag

Sjöfrukost och ankomst till Åbo kl. 7:35. Körning med pauser hemåt. Hemma på eftermiddagen.

I resan ingår:

-busstransport i 50-pers. turistbuss och yrkeschaufför

-båtplats Åbo-Stockholm-Åbo

– hyttplats i I4 / B4 i delad 2-pers. hytt

-3 x hotellnätter i 2-pers. rum vid Stiftsgården Åkersberg inkl. frukost

-2 x sjöfrukost

-5 x lunch

-3 x middag

-Guider och inträden (Backåkra, Slottet Bjärka-Säby)

I resan ingår inte:

– reseförsäkringar

– enkelrumstillägg (230,- /pers.)

– övriga inträden

Arrangör:

Förbundet Kyrkans Ungdom r.f.

kansliet@kyrkansungdom.fi

Teknisk arrangör: INGSVA resor