Varmt välkommen på KU:s sommarläger i Pieksämäki 2022!
Äntligen får vi samlas till läger igen, vi är glada över att kunna presentera en mångsidig kurspalett och ett rikt programutbud. I sommar samlas vi under temat Möt mig! – Ett tema som känns mycket aktuellt efter en tid i social distansering och ensamhet. Vi får se fram emot att möta Gud och varandra under en veckas tid. Gud kallar oss att möta honom!
”Möt mig nu som den jag är, håll mitt hjärta nära dig.
Gör mig till den jag ska bli och lev i mig.” (psalm 767)

Sabina Wallis

T.f. verksamhetsledare

Bibelstudier:

Vuxna: Rigmor Holst

Ungdomar: Transform

Tweens (9-12 år): Linda & Henrik Mård

Barnmöten (0-8 år): Iselin Nylund m.fl.

Kursledare: Rigmor Holst, Svante Lundgren, Boris Salo, Benjamin Sandell, Birgitta Udd, Cilla Eriksson, Maria Sundgren-Lillqvist m.fl.

Vuxenbibelstudier

Rigmor Holst är uppvuxen i Norge, på en ö i havet. Kom till Sverige för att gå på missionsskola. Efter tre år mötte hon sin man och blev boende där. De har tre vuxna barn och åtta barnbarn. Framför allt har Rigmor en resande tjänst och predikar ofta på konferenser i alla sammanhang. Hon har undervisat på olika bibelskolor under många år och jobbar med TV och media. Rigmor älskar att träna människor i att leva Jesus i vardagen.
Rigmors bibelstudier kommer att handla om:

  • Alla kan be!
  • Hur vet jag att det är Gud?
  • Att lyssna in Gud röst
  • Utmaningar i bönen
  • När Gud verkar långt borta

Ungdomsprogram

Transform-gänget har hand om bibelstudierna för ungdomar

På sommarens läger blir det också massor av skojigt program just för ungdomar! Tillsammans kan vi se fram emot en fantastisk vecka i gemenskap med varandra och Gud. Det blir bland annat hejdundrande program med sommarens KUng-team Sofia och Elias Ahlskog, volleyturnering & möjligheter att träffa många nya vänner. Dessutom kommer det att vara spännande kurser, bibelstudier och mycket tid för lovsång.

Tweensprogram

På årets läger kan tweensen se fram emot en hejdundrande lägervecka tillsammans med Gud och varandra. Det blir en blandning av roliga lekar, spännande experiment och varierande kurser. Vi kommer att lära oss mera om Jesus och om hur han vill möta oss alla genom bibelstudier med Linda & Henrik Mård. Tweensprogrammet dras av KU:s egna tweensledare Matilda Wilhelmsson. Vi väntar ivrigt på att få träffa just DIG på årets sommarläger!

Barnmöten

Tillsammans med Iselin Nylund får du bekanta och lära dig mer om Jesus och bibelns kändaste berättelser på ett lekfullt och skojigt sätt. Bland annat kommer du att få ta del av berättelsen om Noas ark och hur Jesus stillar stormen.
Iselin bor i Ekenäs tillsammans med sin man Mikael och deras tre barn Josua, Jakob och Junia. Till familjen hör även katterna Sötnos och Mjau-Gust. Iselin jobbar som barn- och familjeledare i Ekenäsnejdens svenska församling. Hon är en riktigt lägerveteran som i år firar sitt 40:e läger!

Lägerdagen i ett nötskal

Morgonmål
9-10 Bibelstudium
10.30 Kurspass 1
12 Lunch, valbara dagsprogram, strandliv, ledda fritidsaktiv­i-teter för barn, tweens och ungdomar osv.
15 Kaffe
15.30 Kurspass 2

17 Middag
Varierande kvällsprogram både skilt för barn, ung­domar och vuxna men också alla tillsammans.
21 Kvällsté
22 Aftonandakt, ungdomsjatkot m.m.
23.30 Tystnad

Lägret börjar på tisdag 26.7 kl 17 med inskrivning och middag och slutar på sön­dag ca kl 14.30.

Plock ur programet:

Mässorna Vi får säga Pappa och Människa – kom fram!, lovsång & förbön, Sommarprat samt lägerfest på lördag. Och mycket mer!

1. Alla kan be! Rigmor Holst
Varför ska vi be? Många ber utan att veta om det. Bön handlar mycket om att inleda en vänskap med Gud. Tiden vi umgås med Gud kommer även leda till att vänskapen fördjupas. När vi lär känna Jesus och förstår att han vill umgås med oss, kommer vi även lära känna honom ännu bättre. Många uppfattar bönen, som något några ”få heliga” ska syssla med, när det i grunden handlar om en vänskap, som inte liknar någon annan vänskap. Vår längtan efter bön tror vi grundar sig på att Gud längtar efter oss. Våra hjärtan kommer vara oroliga, ända tills de finner vilan i Gud. Det kommer också ges tillfälle till förbön, samtal och reflektioner.

2. Den stora berättelsen Boris Salo
Vi tar del av världslitteraturens mest översatta verk, Markusevangeliet. Vi kommer så nära en ögonvittnesskildring som det bara är möjligt. En berättelse med många frågetecken och ännu fler utropstecken. En berättelse som utmanar och förvandlar också idag…

3. Ett liv i gemenskap med Kristus och församlingen Benjamin Sandell
Guds plan för att förvandla världen är att göra det genom ett folk. Potentialen nerlagd i Hans församling är enorm (se t.ex. Ef 1:22-23), men ofta kan vi leva med känslan att vi ser så litet av det i praktiken. Under kursen dyker vi in i hur det ser ut att återupptäcka vad det är att vara Guds familj, förnyas i sin relation till honom, aktivera de olika tjänsterna och gåvorna och upptäcka vad det är att som gemenskap samarbeta med Gud i vardagen för att se Hans rike komma. En kurs för dig som längtar efter förändring.

4. Lovsång och tillbedjan Johan Myrskog
Längtar du efter att växa och utforska djupen i lovsång och tillbedjan? Tillbedjan är något som berör alla aspekter av livet. Under kursen gör vi en djupdykning i tillbedjans teologi och söker Guds ansikte tillsammans i både teori och praktik. Kom med och var beredd att bli uppmuntrad, utrustad och utmanad!

5. Stillhetens oas Birgitta Udd
Tillsammans upptäcker vi och hjälper varandra att lyssna in Gud och lyssna till oss själva. Under förmiddagarna bekantar vi oss och känner på retreatens puls. Vi övar oss också på att vara tysta tillsammans. Under eftermiddagarna går vi på gemensamma “pilgrimsvandringar” i tystnad. Vandringarna följer bönen Vår Fader. Det fungerar bra att delta enbart förmiddagarna eller eftermiddagarna.

6. Mellanöstern efter Islamiska staten (em) Svante Lundgren
Inbördeskriget i Syrien är inte slut men avgjort, Islamiska Statens kalifat har rasat samman men organisationen utgör fortfarande ett hot, Libanon är i djup kris och en alltmer auktoritär president styr Turkiet. Svante Lundgren guidar oss genom de dramatiska skeendena i Mellanöstern.

7. Livat i tonårsfamiljen? (fm) Maria Sundgren-Lillqvist
Hjälp, jag har fått en tonåring! Vi tar oss en titt på tonåringens liv och leverne. Vilka möjligheter och utmaningar kan uppstå under tonårstiden? Hur kan jag som förälder hjälpa min tonåring? Vad behöver jag tänka på som förälder? Föreläsningar och diskussioner kring tonårstidens turbulens och utveckling.

8. Dejting, sex och relationssnack med Kristna Dejtingpodden (fm) Cilla Eriksson (Läs en intervju med Cilla i Kummin nr 5 22)
Kursen för dig som är kristen och singel och nyfiken på allt som rör relationer, sex och dejting. Hur ska man som kristen se på dessa saker? Hur dejtar man som kristen? Hur ser vi på sex och intimitet utifrån ett kristet perspektiv? Hur ska man som kristen och singel träffa rätt partner? Vad är viktigt för att en relation ska hålla? Detta och mycket mer kommer vi att gå igenom på denna kurs. Diskussionstid kommer också avsättas för de som vill diskutera dessa frågor.

9. Var är du Gud? (16+) Jakob och Ida Edman
Tycker du om att röra på dig? Tycker du om att fundera och diskutera? Då är det här kursen för dig! På förmiddagen har vi roligt tillsammans genom att leka, tävla och sporta. På eftermiddagen funderar vi på hur vi kan möta Gud. Hur möter vi Gud i våra relationer eller när vi funderar på vad vi ska göra med våra liv? Var finns Gud i tvivlet eller i de kriser som pågår i vår värld?

10. Tonårskurs (13+) Sandra Peltonen och Alexander Nykvist
Har du spring i benen samtidigt som du gärna diskuterar små och stora teman? Under denna kurs håller vi på med lek och sport halva tiden och diskussion kring att vara lärjunge andra halvan av tiden. Välkommen med!

11. Blåsorkester (fre-sö) Ingmar Byskata
Vi övar och spelar både gammalt och nytt material. Nya också välkomna med!

12. Lägerkör (em) Rebecca Ekman och Lavi Öst
Gospelmusiken uttrycker trons alla områden. Från tvivlens dödsskugga till lovprisningens glädjerop! Häng med och uttryck tron i såväl lugna ballader som snabb upptempo gospel!

13. Gårrmätt! Pontus Wallis
Vägen till hjärtat går via magen! Häng med på kursen där vi tillsammans gör mat som vi hoppeligen kan njuta av efteråt. Smakar det så kostar det, så en kurs­avgift för ingredienser tillkommer.

 14. Stick och brinn! Maria Holmgård
Finns det något mer avkopplande än att sticka? Jo, att få sticka i god gemenskap. Välkommen med på en kravlös kurs där vi stickar tillsammans samtidigt som vi diskuterar livet och frågor som vi brinner för.

15. Kreativa kvinnor (och män) kan! Hanna-Madeleine Andersson och Vivian Krokfors
Välkommen på pysselkurs för vuxna. Vi pysslar allt från smycken och väskor till ljuskoppar och glasunderlag. Detta med olika material, så som pärlor, polymerlera, tyger, garn, betong och trä. Materialavgift 10€/delt.

16. Den vuxnes motionspass (fm) Stephan Ekman
Vi svettas tillsammans och prövar olika sporter. Välkomna alla bänkidrottare, vardagsmotionärer och vinnarskallar. Gott humör och glimten i ögat medtas.

17. Funktionell träning i utegymmet (em) Annika Löfqvist
Vi jumppar med hela kroppen och tränar både styrka och flås. Passar alla nivåer eftersom övningarna kan anpassas. Ta med liggunderlag/handduk (och handskar) 

18. Volleyboll (13+) Oskar Bodman och Isak Skytte
Kursen för dig som tycker om att spela volleyboll och vill utvecklas inom sporten. Vi kommer att gå igenom grunderna i volleyboll men vi spelar även mycket. Kursen passar alla, både nybörjare och mer erfarna som vill finslipa sin teknik. Vi ses!

19. Lär dig göra dataspel med GameGuru (11+) Tommy Nyman
Från nybörjare till mer avancerade. GameGuru och det nyare GameGuru MAX är 3D spelverktyg som gör skapandet av egna datorspel enklare. Ingen programmeringskunskap krävs. Ta med egen laptop. Du behöver också eget steamkonto.

20. Äventyrskurs (9+, max 15 pers) Miko Nylund
Trött på att sitta still och bara vara lugn? Kom då med på äventyrskursen där du får vara ute och röra på dig, och utmana dig själv i spännande äventyr och aktiviteter. 

21. Fotboll
Kom med och lira fotboll! Kursen är till för både killar och tjejer, både nybörjare och längre hunna. Vi tränar bollteknik, spelar och har kul! Ta med fotbollsskor, benskydd och egen boll om du har.
a. 7-10 år
b. 11-14 år

22. Masterchef jr (9-13år, max 15 pers) Lina Skogvall
Gillar du att laga mat? Häng då med på denna roliga kockkurs som lämpar sig för både nybörjare och experter. Vi kockar och bakar både sött som salt. Ta med eget förkläde och meddela eventuella dieter.

23. Hjärnkontoret (8+) Jessica Gripenberg
En kurs för dig som är nyfiken och vill upptäcka nya saker! Under kursen gör vi olika experiment och pyssel tillsammans. Vi varvar upptäckarglädje och fartfylld lek och rörelse. Kom med och ha roligt på ett kreativt och inspirerande sätt!

24. Pysselverkstad (7+) Emma-Lena Lybäck
Kursen för dig som gillar att skapa! Vi låter fantasin flöda och pysslar och skapar roliga saker i olika tekniker och material.

25. KUL-Kids (6-8 år) Tommy Mikkonen
Jesus tycker du är KUL! Kom och ha KUL med honom och andra barn. Vi pysslar och leker både inomhus och utomhus.

26. Dagklubb Vi leker, pysslar, sjunger och lär oss mer om bibelns berättelser.
a. 1-3 år Luisa Tast, Lovisa Mård m.fl
b. 4-5 år Sara Sandell, André Ravall m.fl

27. Baby- och knatterytmik (fm)
Iselin Nylund
a. 12-36 mån kl. 10.30-11.15
b. 0-12 mån kl. 11.15-12.00
Kan kombineras med yngre dagklubben, anmäl i så fall också till den.

Sommarlägret hålls vid STEP-koulutus i Pieksämäki. Skolan är naturskönt belägen nära stranden av Pieksäjärvi och har relativt goda inkvarteringsmöjligheter. Familjerna bor i enskilda rum. Ungdomarna bor i klassrum, skilda för flickor och pojkar. Det är också i år mycket önskvärt att en del logerar i husbil och i tält. Ange noggrant vilka barn som bor med föräldrarna och vilka som önskar bo i flick- respektive pojkmassinkvartering (obs! skall vara födda 2009 eller tidigare).

Du som är ny på lägret har möjlighet att få en vän eller en vänfamilj. Är du intresserad av den här möjligheten, meddela i samband med anmälan. För att hjälpa nya tillrätta på lägret behöver vi ett antal vänner och vänfamiljer. Hör av dig ifall du eller din familj vill fungera i denhär uppgiften.

Logi i familjerum/enskilda rum (2 pers. el. fler)
Födda 2005 eller tidigare 215 €
Födda 2006 – 2009 162 €
Födda 2010 – 2018 139 €
Födda 2019 eller senare ingen avgift

Logi i tält, husbil eller massinkvartering
Födda 2005 eller tidigare 182 €
Födda 2006 – 2009 139 €
Födda 2010 – 2018 126 €
Födda 2019 eller senare ingen avgift

I avgiften ingår inkvartering, alla måltider, kursavgifter (någon kurs kan ha materialavgift), samt försäkring. Ifall du bara deltar i en del av lägret, räknas lägeravgiften per dygn.

Rabatter
Medlemmar i Förbundet Kyrkans Ungdom under 25 år får 30 € rabatt vid deltagande i hela lägret. Deltar man 2-4 dygn är rabatten 15 €

Familjerabatter
4 betalande från samma familj 10%
5 betalande från samma familj 15%
6 betalande från samma familj 20%
Rabatterna gäller de som deltar minst tre dygn i lägret

En del församlingar och KU-kretsar ger bidrag till lägerdeltagare. Tag reda på hur det är på din ort!

Bussar till lägret avgår tisdagen den 26 juli

Buss I
9.35 Larsmo, Holm
9.50 Öja, Knivsund
10.10 Karleby församlingshem
10.25 Kronoby förs hem
10.45 Bennäs, Sursik
11.00 Jakobstad, busstation
11.20 Nykarleby vid torget
11.45 Oravais, ABC
12.20 Kvevlax, E8 hållplats
12.40 Vasa resecenter
12.50 Vikby, Fladan
17.30 ca Pieksämäki

Buss II
9.00 Åbo, busstationen
10.25 Pojo, busstationen
10.35 Karis, busstationen
12.15 Helsingfors/Kiasmas turisthållplats
13.00 Sibbo, förs. hemmet
13.30 Borgå, busstationen
14.50 Liljendal, Shell
18.10 ca Pieksämäki

Retur söndagen den 31.7 ca 14.30 från Pieksämäki.

Avgifter
enkel TR
5-11 år 30 € 45 €
12+ 35 € 55 €
På bussavgifterna beviljas inte familjerabatt. Bussavgifterna ingår i fakturan.

Förhandsanmälan är obligatorisk också för densom deltar delvis i lägret. Oanmälda deltagare kaninte garanteras mat, kurs eller logi.

Anmälan sker i två steg:
1. Betala anmälningsavgiften 30 € per person (ingår i lägeravgiften) till Förbundet Kyrkans Ungdom, Aktia FI92 4055 9120 0009 78. Uppge lägerdeltagarens/familjens namn!
Barn födda 2019 eller senare behöver inte betala, men bör ändå anmälas, bl.a. för försäkring och logi.
2. Anmäl dig online här under eller sänd in den noggrant ifyllda anmälningsblanketten, där du antecknat det datum du betalat anmälningsavgiften, till Förb. Kyrkans Ungdom, Seminariegatan 19, 66900 Nykarleby.

Anmälan bör vara oss tillhanda senast onsdagen den 15 juni! Efteranmälda debiteras 25 €/pers. extra, fr.o.m. 15.7
35 € extra. Notera också att anmälan inte är giltig utan erlagd anmälningsavgift.

Obs! Delta i lägret enligt din anmälan, eftersom mat och logi är planerade därefter. Förkortas lägertiden, återbetalas avgiften endast vid sjukdomsfall.

Ifall du/ni kommer med någon av bussarna till lägret skall bussens nummer anges vid anmälan. Sätt också ut om du/ni följer med tur (T), retur (R), eller tur-retur (TR). Undvik senare ändringar eftersom bussarna bokas på förhand. Inte heller bussavgifter återbetalas.

Om du har speciell matallergi, meddela om detta i samband med anmälan.

Alla anmälda får ett brev innehållande lägerhäfte med närmare information om lägret samt faktura på återstoden av lägeravgiften.

ANMÄL DIG HÄR

//

Kökspersonalen består till stor del av frivilliga. Är du intresserad av att jobba i köket, kan du skriva ”köket” i kolumnen för kurs på anmälningsblanketten. Kökspersonalen betalar ingen lägeravgift (inte heller anmälningsavgift).

Sabina och Isak om Sommarlägret i Pieksämäki:

”Vackert när olika åldrar möts”

Efter två år i ”karantän” återvänder KU:s sommarläger till Pieksämäki. Sommarlägret är ett ypperligt tillfälle att uppleva kristen gemenskap med vänner och med Gud.

Tf verksamhetsledare Sabina Wallis och ungdomsledare Isak Edman som varit med och planerat lägret säger att det är svårt att veta hur folk tänker nu när den värsta pandemin ser ut att vara över.
– En del kanske inte kommer för att de kommit ur gängorna. Men det finns de som är extra taggade för att de längtar efter gemenskap, säger Isak.
Första pandemiåret hölls lägret digitalt och hette Digimäki. I fjol genomfördes lägret som en turné, en lägerdag på olika orter.
– Nu hoppas vi att vi kan och får ordna lägret. De allmänna instruktionerna från bland annat Regionförvaltningsverket följs. Är man förkyld stannar man hemma och man bör tänka på att vara extra noggrann med handhygien, säger Sabina.
Ett möte med Gud
Årets tema Möt mig! sätter fokus just på att möta varandra i kristen gemenskap och att möta Gud.
Sabina säger att tanken är att man nu vill möta varandra efter att varit socialt distanserade och ensamma. Gud säger också Möt mig!
Ett evenemang av denna storleksklass kräver mycket förberedelser. Det är en utmaning att få allting att gå ihop samtidigt som det fortfarande råder osäkerhet kring pandemin. Mycket är ännu öppet när intervjun görs i slutet av april.
– Bibelstudiehållarna har det varit lätt att få. Däremot har det varit lite problematiskt med kurshållarna. Många tycker att det skulle vara jätteroligt men har haft svårt att säga om de får ledigt, säger Sabina. Marcus Olson som skulle hållit bibelstudium för ungdomar har avbokat på grund av familjeskäl. 
Isak har varit i kontakt med några ungdomar som är studerande. De har ingen riktig semester och att ta ledigt en vecka i juli är inte det enklaste säger han. Sabina säger att även om folk inte har planerat sin semester länge på förhand ordnar det sig till slut. Men snart ska det vara klappat och klart.
När det blivit klart med kurshållarna blir det att ta itu med det praktiska. Tidigare har det alltid funnits tillräckligt med frivilliga som ställer upp.
Riktar sig till alla åldrar
Sabina har haft paus från KU en tid så hon fick starta en ny planering senaste höst. Likaså har inte Isak varit med tidigare och planerat sommarlägret men har liksom Sabina erfarenhet av lägret med olika uppgifter genom åren. Stommen fanns kvar. Det var bara att tänka ut ett nytt kursprogram utgående från att intresset för lägret ändrat.
– En del har vi hållit fast vid men vi har fått tänka om vad man kan ha i sommar och vad som är viktigt. Därför diskuterades mycket kring temat, säger Isak.
Alla som jobbar på KU har varit med i planeringen.
Sommarlägret riktar sig till alla åldrar och programmet är blandat. Det finns något för alla i alla åldrar, skilt för barn, ungdomar och vuxna, till och med babyrytmik för de minsta. Nytt för i år är bibelstudium för Tweens i åldern 9–12. Det är det gamla KUng-teamet med Linda och Henrik Mård som är bibelstudiehållare.
– Det är ett ypperligt tillfälle att komma som helt ny till lägret, att få känna sig delaktig. Jag hoppas få se nya och gamla ansikten i alla åldrar. Man kan tala med vem som helst, åldersgränsen suddas ut, säger Sabina.
– När olika åldrar möts är det så vackert. En bild av Guds rike, säger Isak.
Ta med en vän
Anmälningar började tas emot i början på maj. Sista anmälningsdagen är den 15 juni. Lägret börjar tisdag 26 juli och pågår till söndag 31.7. Sabina hoppas att så många som möjligt anmäler sig. Det underlättar arrangemangen med logi och kost. Hon vågar sig inte på en tippning hur stort lägret blir, det normala med cirka 600-700 deltagare eller mindre.
Sabina och Isak ser framemot lägret i Pieksämäki.
– Jag hoppas att folk tar tillfället i akt och vill spendera tid med varandra och Gud. När jag kommer till lägret känns det som att komma hem. Jag hoppas att allt fler känner att de vill ha en kristen gemenskap, säger Sabina.
– De som inte tidigare deltagit i ett sommarläger är extra varmt välkomna. För ungdomar kan det vara en hög tröskel att komma med om man inte har någon man känner. Så ta med dig en vän så blir det nog bra, säger Isak.

TEXT OCH FOTO: SIW HÖGNÄS

Planeringskommittén:
Sabina Wallis, Isak Edman, Maria Edman, Carolina Myrskog, Lovisa och Alaric Mård, Stefan Äng, KUng-teamet med Sofia och Elias Ahlskog, tweensledaren Matilda Wihelmsson

 

Besök KU:s egen kanal på youtube. Där hittar du material från Sommardagar, Digimäki, KU:s 100-års jubileum m.m. 

Sommarläger på turné

26-31.7.2021

Lyssna på Mats Nyholms bibelstudier:
 

Bibelstudium 1

Bibelstudium 2

Bibelstudium 3

Bibelstudium 4

Mats Nyholm
ku o kredu

Alla vuxenbibelstudier och sommarprat från fjolårets Pieksämäkiläger tillgängliga online!

Bilder från Pieksämäkilägret 2019, foto: Joe Pimenoff