Anmälanpå www.kredu.fi.
Sista anmälningsdag: 30.6.

Sommarlägret börjar på tisdag kl 17 med ankomstanmälan & middag och slutar på söndag vid 14.30-tiden.

DAGSPROGRAM:
7.30 Morgonbön
8 Frukost vid Kredu
9-10 Bibelstudium för vuxna, ungdomar, tweens och barn
10.30-12 Kurspass 1
12 Lunch vid Zachariasskolan
13 Valbara program, fritidsaktiviteter, cafétältet öppet m.m.
15 Kaffe/saft vid Kredu
15.30-17 Kurspass 2
17 Middag vid Zachariasskolan
Varierande kvällsprogram, ibland skilt för barn, ungdomar och vuxna, ibland alla tillsammans
20.30 Kvällste vid Kredu
21.30 Aftonandakt
Ungdomsjatkot m.m.

Plock ur programmet:
”Hopp i soffan” med bl.a Malina Abrahamsson, Maria Sundgren-Lillqvist & Sofia Torvalds.
Lovsång & förbön med nattvard, mässorna Vi får säga pappa och Människa – kom fram! i St. Birgitta kyrka.
Kvällssamlingar med musik & livsberättelser, missionstorg, konsert, lägerfest m.m.

Detaljerat dagsprogram (pdf.-fil)

Sommarlägrets planering är på gång och vi ser fram emot ett givande läger med fin gemenskap den 25–30 juli. Många undrar säkert varför Nykarleby? Sommarlägret och Pieksämäki har ju väldigt länge varit synonymer och med många minnen.
   Redan efter senaste läger visste vi att det eventuellt skulle ske förändringar vid Pieksämäkiskolan då byggnaden med den stora salen (festsalen) samt logementen för småbarnsfamiljer skulle rivas. En eventuell rivning var rätt så osäker långt in på hösten, men den blev bekräftad i november samt att inget i nuläget skulle byggas i stället.
   Detta innebar en utmaning med det stora samlingsutrymmet för samlingar där hela lägret är med. Risken fanns att auditoriet inte skulle räcka till. För det andra så skulle en del logi ersättas på två olika håll på bland annat ett annat campus. Det senare är förstås mer en fråga om anpassning.

Svårt hitta lämpligt ställe
Vi har utrett andra möjligheter men det är inte lätt att hitta ett ställe som är beläget någorlunda centralt med lika avstånd från alla håll i landet och med de utrymmen vi behöver. Det har konstaterats förut att Pieksämäkiskolan är väldigt unik vad beträffar både läge och utrymmen på samma campus.
   Ur flera aspekter blev det här också en resursfråga och summan av allt ledde till att Förbundets styrelse beslöt att utreda Nykarleby som förstahandsalternativ för lägret 2023. Detta betyder nu att resurserna finns alla på samma campus med KU:s kansli, planeras och utförs tillsammans med redan nära samarbetspartners med flera anställda och alla lokala nätverk. Kredu har ansvar för praktiska arrangemang, anmälningar och dylikt, KU för innehåll samt talkoinsatser.
   Förstås ställde vi frågan hur byte av plats skulle påverka deltagandet samt lägrets karaktär. Dels när det gäller till exempel de som kommer från Helsingforstrakten då resan blir cirka 150 km längre. Likaså om de som kommer från närområdet vill övernatta på lägret, blir det flera som deltar bara någon dag och så vidare. Karaktären på lägret kommer säkert att ändras lite, samt att det varierar då det gäller prioriteringar, människors utgångslägen och att förutsättningarna är olika. Det måste man räkna med och respektera.

Gemenskapen viktigast
Ingen av oss kommer heller undan nuläget med prishöjningarna på bränsle, mat och el med mera. Detta påverkar också lägrets arrangemang, men vi gör allt vi kan med Guds hjälp att hålla tillgängligheten god för alla.
   När vi lite frågat hur aktiva lägerdeltagare upplever byte av plats har vi fått samma frågor som ovan, men för det mesta positiva och förväntansfulla kommentarer. En erfaren deltagare sade något som är nyckeln i det hela: ”Det är ju gemenskapen som är det viktigaste. Det här blir nog bra”.
   Gemenskap tillsammans med ett fint program och med Jesus i vår mitt – då har vi ett fint läger att se framemot.
   Så här blir det alltså nu i år och jag tror det blir riktigt bra! Hör gärna av er till oss med frågor, idéer och respons. Mera information kommer vartefter under våren och anmälningen planeras komma i gång i början på maj då allt marknadsföringsmaterial är klart.
   Hoppas på era förböner och att vi ses på lägret. Välkommen till vackra Nykarleby!

Matts Aspvik, Verksamhetsledare

SOMMARLÄGRET 2023 hålls i Nykarleby 25-30.7

Årets sommarläger ordnas i år i Nykarleby i samarbete med Kristliga Folkhögskolan (Kredu), på deras campus samt vid Zachariasskolan som finns som granne.

Varmt välkommen på KU:s Sommarläger till vackra Nykarleby!
Vi är glada att få samlas till läger också detta år, och på en för många ny plats, men med samma goda gemenskap med Gud och varann. 
Kurs- och programutbudet är mångsidigt och bjuder på både roligt och uppbyggande innehåll för alla åldrar. Temat för i år är Trofast! I denna tid då så mycket verkar förändras så snabbt, står Hans trofasthet fast. Vårt temaår ”Livspusslet, Gud och jag” kommer också att prägla lägret på olika sätt. Vi får se fram emot att möta Gud och varann under en veckas tid och uppleva Hans trofasthet.

Matti Aspvik
Verksamhetsledare
Förb. KU

Jag är glad att få hälsa just Dig välkommen på sommarläger till Himmelsbacken i vackra Nykarleby och Kredu. KU och Kredu har ett gott samarbete och när frågan om att ordna sommarlägret på Kredu dök upp såg vi på Kredu bara möjligheter och glädje att få vara med och arrangera sommarlägret. Årets sommarläger är “trofast” traditionerna men har i viss mån skräddarsytts för att passa vår kostym. Jag hoppas att Du ska trivas på Himmelsbacken och att gemenskapen med varandra och vår Herre samt glädjen att samlas ska genomsyra varje dag på lägret.
Med önskan om en välsignad lägervecka!

Kerstin Storvall
Rektor & enhetschef
Kredu

”Ty Herren är god, hans nåd varar i evighet,
hans trofasthet från släkte till släkte”
. (Ps. 100:5)

Bibelstudier:

Vuxna: Mikael Tellbe (ons-fre), Rebecka Stråhlman (lör), Matti Aspvik (sön)

Ungdomar: Iitu Pekkarinen med team

Barnmöten: Iselin Nylund m.fl. (0-8 år)

Tweens: Mirella Enlund m.fl.  (9-12 år)

 

MEDVERKANDE: Mikael Tellbe, Christoffer Abrahamsson. Per-Richard ”Pricken” Levälahti, Iselin Nylund, Heidi Storbacka, Johan Myrskog, Benjamin Sandell, Jens Lindholm, Maria Holmgård m.fl. Konsert med Pekka Simojoki

Konsert med PEKKA SIMOJOKI & SAMI ASP

Pekka Simojoki är en av de för tillfället mest produktiva och kända kristna musiker och låtskrivare, som varit på vägen med sin musik sedan 1979. Han har skrivit många älskade sånger, mässor och musikaler. Hittills har det blivit över 800 sånger. Till lägret kommer han med Sami Asp, också han en känd mångsidig musiker och känd som solist från flera kända finska band. Tillsammans med dem hör vi också ”Projektkör Simojoki”, som uppträder med Pekkas kända sånger som är översatta till svenska.

BIBELSTUDIER

Årets bibelstudiehållare (ons-fre) är Mikael Tellbe från Örebro. Han är docent i Nya Testamentet, lektor i Nya testamentet på Örebro teologiska högskola/Akademi för ledarskap och teologi. Han är också författare och vill skriva böcker som har betydelse i människors liv under en lång tid. På fritid är han en flitig fågelskådare och hans favoritpsalm ”Stor är din trofasthet” passar väl in i temat som kommer att genomsyra vårt läger.

KRISTUSGLÄDJEN

I Filipperbrevet vill Paulus lära en församling som kämpar med såväl yttre motstånd som inre spänningar att tänka klokt och rätt. Framför allt vill han lära de troende att läsa och förstå sina liv utifrån Kristustron. Mitt i livets svårigheter, stress och sårbarhet finns det nämligen en glädje som bär – Kristusglädjen.

UNGDOMSPROGRAM

Kom med på KU:s sommarläger och få vänner för livet! Programmet sköts i år av Iitu Pekkarinen som är ansvaring för bibelskolan Transform i Petrus församling, KUng-teamet Benn Snellman & Tobias Myrskog samt KU:s ungdomsledare Fanny Sjölind. Vi ser framemot att lära känna er under årets intressanta kurser, inspirerande bibelstudier och kvällsprogram med spännande gäster. Under lägret får vi fördjupa oss i vår tro, lovsjunga tillsammans, lära oss mer om Jesus, om oss själva och om varann.  Vi förväntar oss ett fantastiskt roligt och givande läger!

Camilla Österberg & Iselin Nylund

BARNMÖTEN

Tillsammans med Iselin Nylund och Camilla Österberg får du bekanta dig och lära dig mer om Jesus och bibelns kändaste liknelser på ett lekfullt och skojigt sätt. Bland annat kommer du att få ta del av liknelsen om det förlorade fåret och huset på berggrunden.

Iselin bor i Ekenäs tillsammans med sin man Mikael och deras tre barn Josua, Jakob och Junia och hon jobbar som barnledare i Ekenäsnejdens svenska församling. Camilla jobbar som ungdomsarbetsledare i samma församling och hon bor i Tenala med sin man Kim och dottern Linnea.

TWEENSPROGRAM

Oj vilket läger det skall blir för er, med en massa kul! Roliga lekar, aktiviteter och spännande kurser. Med er är många fina ledare som bl.a. KUng-teamet med Tobias Myrskog och Benn Snellman. Så blir det bibelstudier med Mirella Enlund m.fl. där vi får lära oss mera om Jesus och vad det betyder att följa Honom. Hoppas vi får träffa just DIG på årets sommarläger!

INFO

Vi rekommenderar att alla anmäler sig så fort som möjligt. Lägrets planering underlättas om anmälningar kommer in i god tid.
Anmäl dig och din familj via Kredus hemsida
www.kredu.fi. I samband med anmälan betalar du också för lägret. I anmälan väljer du hur många dagar du deltar, om du övernattar, ifall du har dieter, vilka kurser du vill delta i, vem som tillhör din familj och vem du önskar bo med.
Alla deltagare gör en egen anmälan.
Sista anmälningsdagen är 30.6.2023.

Anmälan är bindande. Du kan annullera din anmälan innan sista anmälningsdagen gått ut och då returneras din lägeravgift. Vid sjukdomsfall efter anmälningstiden gått ut kan en anhållan om återbetalning skickas till info@kredu.fi.

Sommarlägret hålls i Kredus utrymmen och delvis i Zachariasskolans utrymmen. Logi i familjerum/enskilda rum är i Kredus internat eller motsvarande utrymmen utanför området. Logi kan också vara i mass­inkvartering, egen husbil eller eget tält. Det finns el-stolpar på området. Tälten sätts upp vid åstranden bakom internatet.

Det finns möjlighet till transport från Jakobstad-Pedersöre tågstation. Kontakta info@kredu.fi.

Lägeravgifter för hela lägret:
Ingen logi, inkl kost och lägerprogram
Pris för vuxen (födda 2005 eller tidigare) 150 €
Pris för ungdomar (födda 2006-2010) 120 €
Pris för barn (födda 2011-2019) 90 €
Födda 2020 eller senare ingen avgift

Logi i tält, husbil eller massinkvartering,
kost och lägerprogram
Pris för vuxen (födda 2005 eller tidigare) 195 €
Pris för ungdomar (födda 2006-2010) 150 €
Pris för barn (födda 2011-2019) 130 €
Födda 2020 eller senare ingen avgift

Logi familjerum/enskilda rum, kost och lägerprogram
Pris för vuxen (födda 2005 eller tidigare) 230 €
Pris för ungdomar (födda 2006-2010) 170 €
Pris för barn (födda 2011-2019) 145 €
Födda 2020 eller senare ingen avgift

Lägeravgifter per dag onsdag-lördag (tis o. sön),
inkl kost och lägerprogram:
Pris för vuxen (födda 2005 eller tidigare) 40 € (tis o. sön 20€)
Pris för ungdomar (födda 2006-2010) 25 € (tis o. sön 13€)
Pris för barn (födda 2011-2019) 20 € (tis o. sön 10€)
Födda 2020 eller senare ingen avgift

De som anmäler sig till hela lägret har förtur för logi.
Anmäl också ifall du behöver logi för enstaka nätter. I så fall är priserna för login:
Husbil, massinkvartering, tält 10€/deltagare/natt
Familjerum (min. 2 pers) 20€/vuxen/natt. 10€/ungdomar o. barn/natt

20 % från hela familjens avgift. Min. 4 betalande från samma familj. Rabatten gäller endast de som deltar i hela lägret och sker som återbetalning. Kontakta info@kredu.fi.

Medlemmar i Förbundet Kyrkans Ungdom under 25 år får 30€ rabatt vid deltagande i hela lägret. Rabatten sker som återbetalning. Kontakta kansliet@kyrkansungdom.fi.

Samtal och bön
Under lägret ges möj­lighet till samtal, bön och förbön. Medlemmarna i själavårdsteamet finns till för dig. Mera info vid mötena och vid kansliet.

Försäljning
Både Fontana Media och Kyrkans Ungdom säljer sina produkter under lägret.

Cafétält
På gårdsplanen finns ett cafétält som är öppet på eftermiddagarna och kvällarna. Där kan man köpa kaffe, glass, godis, hembakt eller sitta och samtala.

Kontaktuppgifter

Förbundet Kyrkans Ungdom:
kansliet@kyrkansungdom.fi
tel. 045-2348073
Kredu: info@kredu.fi
tel 044-7555614 (vardagar kl 10-15)

KURSER

OBS! Sträva efter att delta i samma kurs under den tid du deltar i lägret. 

 (end. fm, ons-fre) Mikael Tellbe

De allra flesta kristna är överens om att Bibeln är Guds ord. Men vad menar vi egentligen med det? Vad innebär det att Bibeln är inspirerad? Om Bibeln är Guds ord, kan det då finnas fel i den? Och vad innebär det att läsa och tolka Bibeln som Guds ord?

 (ons fm + em, tor fm + em, fre fm) Christoffer Abrahamsson

Vad gör jag när Gud tycks frånvarande, mörkret tätnar och svaren jag lärt mig inte längre bär? Jag behöver inte ge upp. Det går att söka vidare och finna en väg där all min mänsklighet och hela verkligheten ryms. I denna kurs ges några vägmärken för den som vill fortsätta följa Jesus, även som vuxen.

Intervju med Christoffer Abrahamsson i Kummin 5 23 (PDF-fil)

Johan Myrskog Vad säger Bibeln om den sista tiden? Hur ska vi förhålla oss till den kaotiska värld vi lever i? Under kursen gör vi en ordentlig djupdykning i både Gamla och Nya testamentet där vi finner en röd tråd: ett episkt, hoppfullt och glädjefyllt budskap om en kung som vunnit seger och ska komma igen för att krossa ondskan och återupprätta skapelsen.

Ons. Matti Aspvik, Meningsfullhet och kallelse
To. Robin Nyman, Delaktig livsstil
Fr. Sofia Torvalds, Maria Sundgren-Lillqvist, Psykisk ohälsa och tro
Lö. Frida Esselström-Meyer, Kai Meyer, Missbruk och medberoende
Sö. Matti Aspvik mm, Att skapa delaktiga små gemenskaper.

Meningsfullhet är ett av våra grundbehov som handlar om delaktighet, trygghet och kallelse. Att livet inte fylls med ”måsten”, så otillräcklighet tar meningsfullhetens plats. Att må så bra att livstempot inte blir för tungt, att bruset av ljud och förväntningar inte stjäl perspektivet. Att söndrighet inte driver oss i hopplöshet, skam och ensamhet. En kurs om den delade berättelsen som bryter ensamheten, skapar delaktighet och inger hopp. Att hitta meningsfullhet och sin kallelse i alla livsskeden. Varje dag ett nytt tema med olika kursledare, läs mera på www.kredu.fi.

Birgitta Udd
”Följ med mig bort till en öde trakt, så att vi får vara ensamma och ni kan vila er lite.” (Mark 6:30), sa Jesus till lärjungarna. Under lägret har vi möjlighet att dela ordet, både våra egna och Guds ord med varandra. I den här kursen försöker vi lyssna till vår inre röst och lyssna till Gud. I gemensam tystnad, meditationer och bönevandringar. Ledaren delar även med sig av sina rika erfarenhet av retreater. Under förmiddagarna samlas vi kring en bibelmeditation och en del av tiden är vi tysta tillsammans. Reflekterande små skrivstunder ingår. Under eftermiddagarna ger vi oss ut på bönevandringar där bl a teman som tacksamhet, förlåt och hjälp ingår. Det fungerar bra att delta i båda passen, alternativt i fm- eller em.passen.

(ons-fre end. em, lö fm + em, sö fm) Benjamin Sandell & Ben Fernström

Det här är kursen med vittnesbörd, praktik och insiktsfull undervisning om hur Guds rike är tänkt att fungera och hur du stiger in i den frihet och den uppgift Herren har för dig. Vi ger konkreta, kraftfulla exempel över hur det ser ut vara del av Jesus arbete i vår värld, både på personlig nivå och på församlingsnivå och backar upp dem med sund kristen teologi.

(fre em, lör fm + em, sön fm)

Tuula Vilo Att låta sig förvandlas av Jesus, från första kärleken till vilan i tron. Om förändringar genom livsresan ledd av Anden – om att våga bryta upp och vila, tills Han säger, här är vägen.

Maria Holmgård & Anna Finell

Vi stickar och uppmuntrar varandra, delar såväl mönster och idéer som lite av livet självt. I år har vi en ny gäst varje dag som berättar vad hen brinner för. Ta med en mer eller mindre påbörjad sticksöm!

Heidi Storbacka 

Välkommen till en låtskrivaroas där du får tid att skriva men också får tips och stöd på vägen. Kursen passar såväl vana låtskrivare som dig som mest drömt om att skriva. Du kanske vill ta med något som stöder din kreativitet, en gitarr, en laptop eller bara penna och block?

(ons-fre, både fm + em) Malin Storbjörk 

Kören tar sikte mot att uppträda med Pekka Simojoki & Sami Asp på fredagens konsert i Nkby kyrka. En del av Pekkas kända låtar finns nu översatta till svenska och kören övar in dem fram till fre em, då det blir en gemensam övning med Pekka. Kom med i ett unikt och roligt projekt!

(fre-sön, både fm + em) Ingmar Byskata 

Vi övar och spelar både gammalt och nytt material. Nya också välkomna med!

 (end. em) Maria ”Mimmi” Östman

Di sejr he e int na lagervaru hede tränasi” (övers. Vår dagliga motion giv oss idag). På de vuxnas motionspass tränar vi kroppen på lite olika sätt, kanske mest fokus på styrka och kondition (men kom gärna med önskemål åt mig på förhand via fast fb eller andra kanaler). Väl mött i jumppadojjor!

Elias Nordström 

På kursen går vi igenom grunderna inom filmning och videoproduktion. Vi går igenom de tekniska delarna för hur man ställer in kameran rätt och vad de olika inställningarna betyder, filmar i praktiken och editerar. För att komma med behövs ingen tidigare erfarenhet av videoproduktion utan vi lär oss på vägen. I slutet gör vi en egen kortfilm.

a) 9-13 år Siri Elfving Du får prova på olika instrument och öva in nya sånger med både sång och instrument. Du får lära dig enkel musikteori och hur du kan använda det i att skapa musik. Vi skall skapa och ha kul tillsammans.

b) 14 + Egon Veevo En kurs för dej som redan spelar ett instrument och vill lära dej mera. Att arrangera låtar och spela i band. Kursen kommer också delvis att samarbeta med låtskrivarkursen. 

Oskar Bodman & Isak Skytte

Kursen för dig som tycker om att spela volleyboll och vill utvecklas inom sporten. Vi kommer gå genom grundtekniken och spela. Kursen passar för alla, både för nybörjare och mer erfarna som vill finslipa sin teknik. Ifall vädret är dåligt spelar vi inomhus, så ta med inneskor. Vi ses!

Sabina Wallis m.fl.

Kom med och lira fotboll! Kursen är till för både killar och tjejer, både nybörjare och längre hunna. Vi tränar bollteknik, spelar och har kul! Ta med fotbollsskor, benskydd och egen boll om du har.

Pricken Levälahti m.fl.

En kurs där du får prova på en massa olika saker. Vi ska ha utomhusbakning, lagtävlingar och lekar, tillverka roliga grejer, vattenkrig och annat som hör sommaren till. Du kommer att lära känna nya kompisar men också dig själv bättre! Vi är både inne och ute. Välkommen med!

 (ons fm + em, to fm + em, fre fm) Jens Lindholm


a) Lego technic (7-9 år, max. 15 delt) Du som gillar att bygga med Lego och vill bli bättre på att läsa ritningar. Här en kurs just för dig. Vi bygger olika Lego technic modeller från riktigt enkla till mer komplicerade. Kom med och lär dig se detaljer samt hur olika tekniska lösningar kan byggas med enkla legoklossar.

b) Robomasters (10-13 år, max 15 delt) Kom och lär dig bygga med Lego EV3 Mindstorms. Med hjälp av det kan du konstruera legorobotar som klarar av olika utmaningar på egen hand. Vi bekantar oss med lådans innehåll och lär oss grunderna i programmering. Vår första utmaning är att bygga en likadan modell som användes i Robomestarit TV-programmet. Utgående från denna grundmodell får ni olika utmaningar. På en relativt kort tid ska ni bygga om modellen samt programmera den så allt fungerar. Vågar du anta utmaningen? Du behöver en dator/cromebook/ipad med Lego Ev3 classroom programmet installerat innan kursen (programmet kan laddas ner gratis från nätet). Dator kan också vid behov lånas från Kredu.

Fanny Hellman

Vår inspirerande kurs för kreativa barn! Vi pysslar och skapar i olika tekniker och material och tillsammans upptäcker vi nya sätt att uttrycka vår fantasi!

(6-8 år) Tommy Mikkonen m.fl.

Jesus tycker du är KUL! Kom och ha KUL med honom och andra barn. Vi pysslar och leker både inomhus och utomhus.

Sara Yoo, Sara Sandell, Jamika Sandbäck, Jennifer Enqvist m.fl.

Vi leker, pysslar, sjunger och lär oss mer om bibelns berättelser.
a) 1-3 år
b) 4-5 år

(end. fm) Iselin Nylund

Kan kombineras med yngre dagklubben, anmäl i så fall också till den.
a) 12-36 mån kl 10.30-11.15
b) 0-12 mån kl. 11.15-12.00

Du har möjlighet att redan nu anmäla ditt intresse för talkouppgifter under årets sommarläger och därmed ha möjlighet att delta i lägret utan deltagaravgift. Meddela om ditt intresse för detta före 15.5 till info@kredu.fi. Det underlättar vår planering av lägret.

Det behövs hjälp i köket, främst disk- och serveringsuppgifter, alla dagar.

 

* I köket på Kredu, onsdag till lördag 07.30-10.00, 13.00-16.00 och 18.00-21.30.
* I köket i Zachariasskolan, onsdag till lördag 11.30-14.30 och 16-19.30.
* Tisdag och söndag behövs också talkokraft i båda köken men lite andra tider, du kan också anmäla dig för de dagarna

Det kommer också att behövas två chaufförer under lägret. Är du intresserad av det? Meddela till info@kredu.fi.

 

Besök KU:s egen kanal på youtube. Där hittar du material från Sommardagar, Digimäki, KU:s 100-års jubileum m.m. 

Sommarläger på turné

26-31.7.2021

Lyssna på Mats Nyholms bibelstudier:
 

Bibelstudium 1

Bibelstudium 2

Bibelstudium 3

Bibelstudium 4

Mats Nyholm
ku o kredu

Alla vuxenbibelstudier och sommarprat från fjolårets Pieksämäkiläger tillgängliga online!

Bilder från Pieksämäkilägret 2019, foto: Joe Pimenoff