VUXENBIBELSTUDIER

Lärjungarna hade under några år lärt känna sin Mästare och både gemenskapen och förväntningarna hade byggts upp. Men Jesus vet att vägen inte kommer fortsätta spikrakt uppåt. Han vet att han kommer att böja sig ner och möta döden för att kunna ge liv åt världen. Lärjungarna har en iskall chockbehandling framför sig. Mästaren kommer att ryckas bort. Hur förbereder Jesus dem för en oviss och omskakande framtid? På vilket sätt ingjuter han framtidshopp inför sin egen död och uppståndelse? På vilket sätt vill Jesus ingjuta hopp i oss i mötet med en omöjlig värld? Årets bibelstudier kommer att fokusera på Jesu sista tal och hans förbön för oss lärjungar i Johannes 13–17.

Lägerdagen i ett nötskal

Morgonmål
9-10 Bibelstudium
10.30 Kurspass 1
12 Lunch, valbara dagsprogram,strandliv, ledda fritidsaktiviteter för barn, tweens och ungdomar osv.
15 Kaffe 
15.30 Kurspass 2
17 Middag, varierande kvällsprogram både skilt för barn, ungdomar och vuxna men också alla tillsammans.
21 Kvällsté
22 Aftonandakt, ungdomsjatkot m.m.
23.30 Tystnad
Carl-Erik Sahlberg
Hans Lindholm

Carl-Erik Sahlberg

Carl-Erik Sahlberg (ons-fre) är en av förgrundsgestalterna inom den församlingsförnyelse som skedde i St:a Clara kyrka i Stockholm. Carl-Erik är präst, teol.dr. och har skrivit många böcker. Idag bor han med sin hustru i Marangu, Tanzania och arbetar för att ge föräldralösa barn ett hem.

Hans Lindholm

Hans Lindholm (lör-sön) har under många år varit distriktspräst i Lötenkyrkan, EFS samarbetskyrka
i Uppsala. Han har varit generalsekreterare i SESG (numera Credo) och ordförande i föreningen Bibeln i dag. Han har gett ut en kommentar till Uppenbarelseboken, “Den som segrar” (Artos).

Kummin tar pulsen på de bibelstudiehållarna för vuxna på årets sommarläger i Pieksämäki. Vad gör Carl-Erik Sahlberg till vardags och vilket framtidshopp ser Hans Lindholm idag? Vad betyder gudstjänsten för våra talare och vilka är förväntningarna inför sommarens läger?

Vad väcker temat Framtidshopp för tankar hos dig?
Carl-Erik: Naturligtvis tänker jag då på Kristi återkomst vid tidens slut. En dag då jag får lyfta mitt huvud och se honom igen. I väntan på det så gör jag som Luther – att även om Kristus kommer tillbaka i morgon, så planterar jag mitt äppelträd idag, arbetar på, försöker att se Guds rike växa i mig och runt mig.
Hans: Min första tanke är att framtidshopp är en bristvara i vår tid, samtidigt som vi räknar med fortsatt god hälsa och en liten löneförhöjning varje år. Vi behöver ett större hopp!
Min andra tanke är att vi som nyss firat Påsk blivit påminda om Guds uppståndelseverklighet, som ska skapa nya himlar och en ny jord där rättfärdighet bor.
Min tredje tanke är att mitt hopp för den här tiden handlar om en förnyad kyrka – också i mitt sekulariserade hemland – där många kommer till tro på Jesus.

Vad är viktigt i ditt liv just nu? Vad ägnar du din tid åt?
Carl-Erik: Jag lever ett mycket välsignat, arbetsamt men fruktbart liv för att hjälpa föräldralösa och utsatta barn i Tanzania. Vi placerar dem i nya familjehem. Idag bor över 160 barn i 27 sådana familjehem. Vi driver en yrkesksola för utsatta ungdomar. Vi hjälper också på annat sätt utsatta och fattiga människor med utbildning, hjälp att starta små företag. Vi har det bra, lever bra och, tror jag, gör det som är bra.
Hans: Som pensionär får jag ibland höra att ”nu gör du vad du vill”. Snarare är det så att jag gör vad andra vill. Men gör jag vad Gud vill för min begränsade tid?
Jag ägnar mig åt mina två stora intressen: bibelordet och människorna. Nu försöker jag skärpa mig till att skriva, helst böcker, som jag egentligen hade tänkt göra.

Vad lär du dig just nu?
Carl-Erik: Jag studerar praktiskt taget jämt. Jag undervisar kyrkohistoria; allmän, afrikansk och östafrikansk – på den lutherska bibelskolan Mwika och det betyder hela tiden förberedelser och fördjupningar. Jag skriver hela tiden på nya upplagor av böcker jag tidigare gett ut men även nya. Denna sommar kommer jag på förlaget Semnos ut med arbetsboken ”Den kyrka växer som…”, som vi ska använda på sommarlägret i Pieksämäki och ”Välsignelser i mitt kristna liv”.
Hans: Jag lär mig att bibelordet och människorna liknar varandra – båda är mycket mer fantastiska och mycket mer komplexa än jag trott. Därför blir mitt liv aldrig tråkigt.
Sedan lär jag mig fortfarande, efter många år, att jag ständigt tror för mycket på min egen insats och för litet på Guds bönesvar.

Vad hoppas du på?
Carl-Erik: Om jag tänker på mitt eget liv, så hoppas jag på att in i kaklet få ge ”järnet” för att hjälpa utsatta i Tanzania. För mitt gamla hemland Sverige så bärs jag av en djup längtan att svenskakyrkan ska vända och tända – och tycker mig se små tecken på det.
Hans: Just nu (30 april): en torr Valborgsmässoafton (= Vappfest) i Uppsala, utan för mycket fylleri och en blöt sommar, för grundvattnets, skogens och åkrarnas skull.
Ett EU-val som stärker demokratin, miljövården och medmänskligheten i världen.

Vad betyder gudstjänst för dig?
Carl-Erik: Gudstjänst är för mig att komma tillsammans med trossyskon, värmas och uppbyggas i sin tro, och utrustad gå vidare i det som man just nu håller på med.
Hans: Den är ett måste som jag inte vill missa. Ett möte med den levande Guden, som är så barmhärtig att han inte kommer till oss i makt och härlighet utan i nådens medel, Ordet och sakramenten. Och ett möte med kända och okända syndare som mitt i våra olikheter behöver samma Frälsare som jag.
Gudstjänsten är multimedial. Predikan är fortfarande central för mig, men helheten har blivit allt viktigare. Ibland talar Gud på oväntade sätt. Dessutom får jag ofta tjäna andra, numera i något mindre form.

Vilka förväntningar har du inför sommarlägret?
Carl-Erik: Jag hade så positiva erfarenheter av sommarlägret i Pieksämäki år 2016 och skulle jag bara få vara med om något liknande, så skulle jag vara mer än tacksam.
Hans: Jag har goda minnen från när jag var där för många år sedan. En gemenskap med alla åldrar, med öppenhet inför Guds ord. Nu väntar jag mig något liknande, men ändå fräscht och annorlunda. Det är ju vår himmelske Far som inbjuder oss till fest.

Text: Leon Jansson

Lägret börjar på tisdag 23.7 kl. 17 med inskrivning och middag och slutar på söndag ca kl 14.30.

Plock ur programet:

Mässorna Vi får säga Pappa och Människa – kom fram!, lovsång & förbön, konsert med Kaisers, Sommarprat, Missionlandia, lägerfest på lördag, och mycket mer!

UNGDOMSPROGRAM

Kom och ta del av Pieksämäkilägrets fullspäckade och hejdundrande utomordentliga ungdomsprogram! Vi kan se fram emot en fantastisk vecka tillsammans med Gud och varandra. Det blir lovsång, förbön, roliga lekar och trivsamma jatkot. Vi får dessutom ta del av inspirerande bibelstudier tillsammans med Daniel Björk, och djupdyka i en massa varierande och spännande teman på lägrets olika kurser. Ungdomsprogrammet dras av KUng-teamet, Benjamin Häggblom och Alice Brandt, samt KU:s vikarierande ungdomsansvarige, Jakob Backlund. Vi ser redan fram emot sommarens Pieksämäkiläger, det ser ut att bli en solig och skön vecka med gudsmöten, nya erfarenheter och många nya kompisar. Häng med!

Daniel Björk är kyrkoherde i Petrus församling, gift med Rebecka och har två söner. Han är en inspirerande och hoppfull förkunnare. Han var med och startade KUng-teamet med sin hustru för 11 år sen. Daniel går gärna på gym och tränar kampsport vid tillfälle.

BARNMÖTEN

Emmanuel & Alexandra Hyllerud från Barnskivor, kommer tillbaka! I snart 15 år har Alexandra Hyllerud lett barnmöten runt om i Norden. Under de senaste sju åren gör hon det tillsammans med sin man och familj. Med sig på äventyr har de även dockorna Mats & Anita och busfarbrorn Ospon Sporre. Alexandras berättelser, dockor, roliga figurer, och bakgrundsfilmer skapar ett hejdundrande barnmöte där alla åldrar tas med på en spännande och rolig resa. Genom hela barnmötet går en röd tråd som har ett enda syfte: barn och föräldrar skall få en upplevelse som leder dem närmare Jesus och hjälper dem att lära känna Honom personligen. Alexandra Hyllerud har också gett ut ett antal barnskivor som hittas på Spotify!

◀ Konsert på fredagkväll med rocklegenden Glenn Kaiser! Känd från Resurrection Band, ett av de mest inflytelserika banden
i kristendomens historia. Glenn och hans fru Wendi drar också kursen The Bible & The Blues.

Ulla Käll håller kurs i ignatiansk andlig vägledning! Hon har länge arbetat med retreater både på retreatgårdar och i församlingar i Norden. Detta kombinerar hon med gitarrspel, taizégudstjänster och andlig vägledning. Ulla har även gett ut böcker samt cd:n med klassisk gitarrmusik.

Info

ANMÄLAN

Förhandsanmälan är obligatorisk också för den som deltar delvis i lägret. Oanmälda deltagare kan inte garanteras mat, kurs eller logi.

Anmälan sker i två steg:

1. Betala anmälningsavgiften 25 € per person (ingår i lägeravgiften) till Förbundet Kyrkans Ungdom, Aktia FI92 4055 9120 0009 78. Uppge lägerdeltagarens/familjens namn! Barn födda 2016 eller senare behöver inte betala, men bör ändå anmälas, bl.a. för försäkring och logi.

2. Anmäl dig via förbundets hemsida www.kyrkansungdom.fi eller sänd in den noggrant ifyllda anmälningsblanketten, där du antecknat det datum du betalat anmälningsavgiften, till Förb. Kyrkans Ungdom, Seminariegatan 19, 66900 Nykarleby.

Anmälan bör vara oss tillhanda senast lördagen den 15 juni! Efteranmälda debiteras 25 €/pers. extra, fr.o.m. 12.7
35 € extra. Notera också att anmälan inte är giltig utan erlagd anmälningsavgift.

Obs! Delta i lägret enligt din anmälan, eftersom mat och logi är planerade därefter. Förkortas lägertiden, återbetalas avgiften endast vid sjukdomsfall.

Ifall du/ni kommer med någon av bussarna till lägret skall bussens nummer sättas ut på anmälningsblanketten. Vänligen observera att buss 2 är inhiberad. Sätt också ut om du/ni följer med tur (T), retur (R), eller tur-retur (TR). Undvik senare ändringar eftersom bussarna bokas på förhand. Inte heller bussavgifter återbetalas.

Om du har speciell matallergi, meddela om detta i samband med anmälan.

Alla anmälda får ett brev innehållande lägerhäfte med närmare information om lägret samt faktura på återstoden av lägeravgiften.

Boende

Sommarlägret hålls på Seurakuntaopisto i Pieksämäki, naturskönt beläget nära stranden av Pieksäjärvi. Skolan har relativt goda inkvarteringsmöjligheter. Familjerna bor i enskilda rum. Ungdomarna bor i klassrum, skilda för flickor och pojkar. Det är också i år mycket önskvärt att en del logerar i husbil och i tält. Ange noggrant vilka barn som bor med föräldrarna och vilka som önskar bo i flick- respektive pojkmassinkvartering (obs! skall vara födda 2006 eller tidigare).

Vänner och vänfamiljer

Du som är ny på lägret har möjlighet att få en vän eller en vänfamilj. Är du intresserad av den här möjligheten, meddela i samband med anmälan. För att hjälpa nya tillrätta på lägret behöver vi ett antal vänner och vänfamiljer. Hör av dig ifall du eller din familj vill fungera i denhär uppgiften.

Bussar

bus-png-4

Bussarna till lägret avgår tisdagen den 23 juli

Buss I
9.35 Larsmo, Holm
9.50 Öja Knivsund
10.10 Karleby församlingshem
10.25 Kronoby förs hem
10.45 Bennäs, Sursik
11.00 Jakobstad, busstation
11.20 Nykarleby vid torget
11.45 Oravais, ABC
12.30 Kvevlax, E8 hållplats
12.40 Vasa resecenter
12.50 Vikby, Fladan
17.30 ca Pieksämäki
Buss II (INHIBERAD)
 

 

 

 

Retur söndagen den 28.7 ca 14.30 från Pieksämäki.

Busspriser

Enkelbiljett           Tur–Retur
5–11 år: 30 €         5–11 år: 45 €
12+: 35 €               12+: 55 €

På bussavgifterna beviljas inte familjerabatt.

Bussavgifterna ingår i fakturan.

Avgifter

ticket

Logi i familjerum

Födda 2002 eller tidigare 215 €
Födda 2003–2006 162 €
Födda 2007–2015 139 €
Födda 2016 eller senare ingen avgift

Logi i tält, husbil eller massinkvartering

Födda 2002 eller tidigare 182 €
Födda 2003–2006 139 €
Födda 2007–2015 126 €
Födda 2016 eller senare ingen avgift

I avgiften ingår inkvartering, alla måltider, kursavgifter (någon kurs kan ha materialavgift), samt försäkring. Ifall du bara deltar i en del av lägret räknas lägeravgiften per dygn.

Rabatter %

Medlemmar i Förbundet Kyrkans Ungdom under 25 år får 30 € rabatt vid deltagande i hela lägret. Deltar man 2–4 dygn är rabatten 15 €

Familjerabatter

4 betalande från samma familj 10%
5 betalande från samma familj 15%
6 betalande från samma familj 20% Rabatterna gäller de som deltar minst tre dygn i lägret.

En del församlingar och KU-kretsar ger bidrag till lägerdeltagare. Det lönar sig att ta reda på hur det är på din ort!

Köket

Kastrull

Kökspersonalen består till stor del av frivilliga. Är du intresserad av att jobba i köket, kan du skriva ”köket” i kolumnen för kurs på anmälningsblanketten. Kökspersonalen betalar ingen lägeravgift (inte heller anmälningsavgift).

Stäng meny
×
×

Kundvagn